loader-logo

Welk niveau clinic past bij mij?

Wij krijgen weleens vragen over ‘welk niveau’ iemand heeft. Een logische vraag, omdat er van de verschillende niveaus geen definities zijn. Aanbieders geven er vaak hun eigen invulling aan of hanteren hun eigen niveaus. Vandaar een korte uiteenzetting over onze niveau 1- en niveau 2-clinics.

Niveau 1 is voor mensen die beginnen met mountainbiken en de belangrijkste vaardigheden willen leren

‘Beginnen’ rekenen we ruim; we hebben hier mensen die voor het eerst op een mountainbike zitten tot mensen die al een jaartje ‘met enige regelmaat’ fietsen en het beter onder de knie willen krijgen. En alles daartussenin natuurlijk. Bij een niveau 1-clinic leer je naast de bike check en materiaalcheck de basisvaardigheden van het mountainbiken:

  1. Je houding op de fiets en balans houden
  2. Kijken tijdens het rijden
  3. (Gedoseerd) remmen en verhouding tussen voorrem en achterrem
  4. Snel en doeltreffend schakelen
  5. De basis van bochten rijden

We trainen deze vaardigheden eerst op een van onze oefenvelden. Bij een goede beheersing stappen we over naar onze eigen trail en/ of de mountainbikeroute. Daar checken we of de vaardigheden die je op vlakke ondergrond geleerd hebt, ook goed toegepast op de trail. Gelukkig zien we de meeste deelnemers na 2,5 uur met een (meer) ontspannen glimlach op het gezicht van de fiets afstappen.

Niveau 2 is voor de licht gevorderde mountainbiker die de volgende stap wil zetten met dynamische vaardigheden

Met ‘licht gevorderd’ bedoelen wij dat je meer dan een jaar regelmatig (eens per week) fietst en de basisvaardigheden – zoals hierboven genoemd – onder de knie hebt. Deze mensen hebben altijd een eigen fiets. Dat is een van de voorwaarden bij een niveau 2-clinic. Met je eigen fiets ben je bekend en weet je wat je kunt verwachten. Dat is wel zo fijn als we wat meer uitdaging gaan opzoeken! Ook bij de niveau 2-clinic starten we met de belangrijkste checks. Daarna gaan we aan de slag met de dynamische rijvaardigheden:

  1. Aanvalshouding
  2. Remmen op snelheid en noodstop
  3. Bochten op snelheid
  4. Afdalen en klimmen.

Voor deze clinic gebruiken we ook onze oefenvelden, onze oefentrail en natuurlijk de mountainbikeroute Leersum.

Beide clinics zijn gericht op het trainen van vaardigheden

Ze duren ongeveer 2,5 uur waarvan we 1,5 á 2 uur bezig zijn met het trainen van de vaardigheden op de oefenvelden en de oefentrail. Clinics zijn gericht op het aanleren van vaardigheden. Wil je juist meer rijden op de mountainbikeroutes? Boek dan een begeleide tocht of neem contact op voor lessen of maatwerk.

Bekijk hier onze clinics of ga direct naar het aanvraagformulier.