Waarom zou ik eigenlijk een clinic volgen als ik ga mountainbiken?

 ‘Ik heb toch ook zelf leren fietsen? 

Natuurlijk is het volgen van een clinic geen must om lekker te fietsen in het bos. Toch zien we veel mensen op een mountainbike door het bos fietsen alsof ze een tochtje door het dorp maken. Met trails die steeds uitdagender worden, gaat dat dan weleens mis.

Als je start met het leren van een aantal basisvaardigheden, heb je het mountainbiken sneller onder de knie en zit je bovendien meer ontspannen en met meer plezier op je fiets. Zo geniet je meer van je tocht, de omgeving en natuurlijk van je gezelschap. 

Een mountainbikeroute (en zeker onze trails op de Heuvelrug) is niet te vergelijken met het fietsen over de weg

De trails worden aangelegd door professionals. Zij zorgen voor uitdagende routes waar zoveel mogelijk mensen plezier aan kunnen beleven. Maar wat voor de een ‘veel te makkelijk’ is, is voor de ander (nog) een uitdaging.

Bij mountainbiken komt veel meer kijken dan de trappers ronddraaien en een beetje sturen. Houding, evenwicht, kijken, anticiperen, remmen en bochten nemen gaat echt anders dan op het fietspad. Daarnaast gelden er in het bos een aantal (afwijkende) regels en natuurlijk de ongeschreven mountainbikecodes. Het is handig om die te kennen voor je op pad gaat.

Ontspannen over de routes zwieren vraagt een aantal skills die wij je eenvoudig kunnen leren in onze clinics

Hoe meer mensen goed kunnen fietsen, hoe veiliger het voor alle mountainbikers wordt. En hoe minder valpartijen en incidenten. Vanwege de toenemende drukte en de veiligheid is de wielersportbond NTFU (Nederlandse Tour Fiets Unie) voornemens om de mountainbikeroutes in Nederland te voorzien van een kleurcode. Net zoals op de skipistes: groen, blauw, rood en zwart. Waarbij groen staat voor makkelijk en zwart voor de moeilijkste.


App met ons