We bouwen ons eigen trainingsparcours op Landgoed Ginkelduin

In juli hebben op Landgoed Ginkelduin ons eigen trainingsparcours gerealiseerd. Trainen op dit parcours is onderdeel van onze clinics. Vaak starten we op de clinicvelden met vaardigheidsoefeningen. Deze kun je makkelijk(er) aanleren op vlak gras, dan op de route. Als je ze onder de knie hebt worden ze op het trainingsparcours ‘in de praktijk gebracht’. Sturen en remmen op een bochtige route is net wat anders dan op een grasveld. Het trainingsparcours is exclusief toegankelijk voor onze deelnemers en voor gasten van Molecaten Park Landgoed Ginkelduin.

Hoe ziet het trainingsparcours eruit?
Het parcours is een speciaal gegraven mountainbikeroute van ongeveer 800 meter lang. Het bestaat uit twee lussen die je zo vaak kan rijden als je wilt, of als nodig is. Je kunt hier verschillende belangrijke vaardigheden trainen: bochten, remmen, schakelen, klimmen, afdalen, obstakels rijden. Het parcours heeft speciaal daarvoor afwisselend rechte stukken, bochten en kleine klimmetjes en afdalingen. Er zitten zowel scherpere als platte bochten in, zodat je blijft opletten en goed leert sturen bijvoorbeeld.

Maar hoe werkt dat eigenlijk, een parcours ‘bouwen’?
Dat ‘bouwen’ doen we natuurlijk niet alleen. Hiervoor hebben we de hulp ingeroepen van Daniel Wijsmuller van Shape & Ride. Daniel is dé trailbouwer van Nederland en betrokken bij de meeste mountainbikeroutes en mtb skillparks die in Nederland zijn aangelegd. In 4 stappen gingen wij naar een mooi parcours:

 1. Uitzetten (of ‘vlaggen’)
  Samen met Daniel hebben we eerst de route ‘uitgezet’ in het bos. Dat betekent goed kijken hoe en waar we de trail laten lopen om maximaal gebruik te maken van de hoogteverschillen in het heuvelachtige landschap. Ook wilden we fijne bochten om goed te leren sturen. De route hebben we gemarkeerd, zodat we later – bij de volgende stappen – ook nog zien wat we bedacht hadden.
 2. Snoeien
  Na het uitzetten hebben we de route gesnoeid zodat de kleine graafmachine (kraan) van Daniel overal tussendoor kan. We maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk obstakels en laten de route tussen of om de bomen lopen.
 3. Graven
  Na het snoeien kan Daniel aan het werk met zijn kraan. Die heeft een bak van 80 centimeter breed waarmee Daniel de onderlaag weghaalt en het parcours ‘graaft’. Hij zorgt dat de route schuin afloopt – voor het regenwater – en maakt mooie (kom)bochten met hogere randen. Ook het maken van ‘waterputten’ is onderdeel van zijn werk. Het is belangrijk dat tijdens en na een regenbui het water goed wordt afgevoerd en niet op de trail blijft staan.
 4. Afwerken
  Na het graven halen we nog de uitstekende wortels weg en stampen we de route aan. Nog een paar weken laten liggen, zodat de route door de regen nog wat kan ‘inklinken’ en hij is klaar voor gebruik!

We zijn supertrots op ons eigen trainingsparcours. We hopen dat veel deelnemers hier plezier aan gaan beleven en zo beter leren mountainbiken. Wil jij ook op ons parcours komen trainen? Boek dan een van onze clinics. We zien je graag in Leersum!


App met ons