Op pad met een mountainbikegids: Wat zit er in die rugzak?

Als gediplomeerde gidsen, gaan wij goed voorbereid op pad. Zo dragen we altijd een rugzak. Regelmatig krijgen we de vraag wat daar allemaal in zit. Een blik op de inhoud.

Eerste hulp voor mensen
Het belangrijkste item is een buitensport EHBO-set, waarmee we eerste hulp kunnen verlenen. Al onze gidsen hebben een EHBO-cursus gedaan en kunnen ook reanimeren. (Gelukkig nog nooit nodig gehad). Daarnaast hebben we ook het ‘routeplan’ bij ons. Hierin staan alle segmenten en uitvalswegen met paalnummers. Zo kunnen we hulpdiensten snel ter plaatse krijgen als dat nodig is.

Eerste hulp voor mountainbikes
Onze huurfietsen controleren wij altijd voordat we op pad gaan. Toch kan er iets gebeuren, met onze mountainbikes of met die van de deelnemers. Daarom zitten er in onze rugzak gereedschap en onderdelen voor de meest voorkomende problemen met mountainbikes. Denk aan binnenbanden, CO2-patronen en een pomp om lekke banden te fixen. Of ‘missing links’ en een kettingpons om gebroken kettingen te repareren. Natuurlijk hebben we ook een multitool en lossen onderdelen bij ons, om zadels, sturen, trappers, schoenplaatjes en derailleurs vast te zetten of af te stellen. Ook ductape en tierips ontbreken niet! En mocht de aandrijving nou helemaal niet meer werken, dan hebben we altijd nog een sleeptouw in de rugzak. 

Communicatie
Natuurlijk hebben we een opgeladen smartphone bij ons. En als we met meerdere gidsen of grotere groepen onderweg zijn, gebruiken we ook onze portofoons. De afstand tussen de voorste en de achterste rijder kan namelijk groot zijn. Ook splitsen we de groep soms op om verschillende delen van de trail te rijden. De portofoons hebben een bereik van 10 kilometer. Zo kunnen we elkaar snel bereiken als dat nodig is.

Eten en drinken
We gaan niet op pad zonder wat te eten voor onszelf en de groep. Energy bars en Dextro zijn onderdeel van de standaarduitrusting. En als we langer onderweg zijn vullen we dit aan met wat lekkers, warme drank in een thermofles en een drinkreservoir met water. Natuurlijk hebben we ook altijd een gevulde bidon op de mountainbike.

Kleding
Een belangrijk onderdeel van het geven van een clinic of het begeleiden van een tocht is het in de gaten houden van de weersverwachtingen. Zo rijden we bijvoorbeeld niet bij ‘code oranje’ of hoger van het KNMI en kijken we extra goed wat we doen bij ‘code geel’. Maar al hebben we 3 weerapps, het weer laat zich niet altijd even goed voorspellen. Een kleine voorraad poncho’s en een regenjasje zitten dus ook in de tas. En de regenjassen uit onze mountainbikeschuur kunnen ook altijd mee.

Maar… daarmee is onze rugzak nog steeds niet helemaal vol; er blijft altijd ruimte over voor een jas of trui van deelnemers die het warm krijgen. 


App met ons